9 lutego 2017

SAJGONKI Z WARZYWAMI I SOSEM JOGURTOWYM

Bardzo szybka i bardzo lekka przekąska!
Papier ryżowy daje tyyyyle możliwości, a mi akurat w ręce wpadły świeże warzywa i stworzyłam naprawdę fit przekąskę na każdą porę dnia ;)


Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • rukola
  • kawałek zielonej papryki
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek ogórka
  • koperek
  • pół czerwonej cebuli
  • 180g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • świeża mięta
  • przyprawy: sól himalajska
  • 1 łyżka pestek dyni
Przygotowanie:
  1. Czosnek i miętę drobno posiekać, po czym wymieszać z jogurtem i szczyptą soli.
  2. Kolejno każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w wodzie, a następnie nałożyć na niego rukolę, koperek, cebulę, papryki oraz ogórka pokrojone w słupki.
  3. Na koniec całość polać sosem oraz posypać pestkami dyni i dobrze zawinąć.
Kalorie:
Całość (6 sajgonek)- ok. 390kcal
1 sajgonka- ok. 65kcal

1 komentarz:

  1. Sajgonki są u mnie zawsze na tak :) Najbardziej lubię jeść wiosną/latem, kiedy są najsmaczniejsze warzywa :)

    OdpowiedzUsuń