Dodatek w postaci oleju z pestek dyni sprawia, że jest jeszcze bardziej wartościowa, ponieważ zawiera niezbędne do funkcjonowania kwasy tłuszczowe.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 seler
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 1 łyżka nasion słonecznika
- natka pietruszki
- przyprawy: sól himalajska, imbir
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, następnie podsmażyć lekko posiekaną cebulę i czosnek.
- Na patelnię dodać pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, całość zalać wodą (lub bulionem warzywnym), dodać przyprawy i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmięknął.
- Gdy warzywa będą miękkie należy zblendować całą zawartość patelni na gładki krem.
- Gotowy krem przełożyć na talerz, polać olejem z pestek dyni, posypać natką pietruszki i słonecznikiem.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 930kcal
1 porcja- ok. 310kcal
Ciekawy przepis :) Lubię te warzywa, więc spróbuje odtworzyć :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Ev.
artystycznie-specyficznie.blogspot.com