Składniki:
- 8 liści nori
- 500g ryżu do sushi
- 1 łyżka octu ryżowego
- papryka żółta
- papryka czerwona
- świeży ogórek
- 1 marchewka
- 1 kostka tofu wędzonego
- sezam
- orzeszki piniowe
- wasabi
- imbir marynowany
- szpinak - do podania
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem octu ryżowego.
- Papryki, marchew, tofu oraz ogórka pokrój w cienkie paski.
- Na każdy liść nori nałóż ryż (mniej więcej do połowy liścia), a następnie posyp sezamem i ułóż warzywa oraz tofu - zwiń (delikatnie zwilż wodą koniec liścia nori, aby rolka się skleiła i była zwarta).
- Gotowe rolki pokrój na mniejsze kawałki.
- Całość podaj na liściach szpinaku, z wasabi, imbirem, sezamem i orzeszkami piniowymi.
Kalorie:
Całość (48 kawałków) - ok. 2500kcal
1 kawałek - ok. 52kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz