A oto przepis!
Składniki:
- 250g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
- 2 łyżki tahini
- przyprawa garam masala
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 200g ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 awokado
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- sok z połowy cytryny
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zblenduj wraz z przyprawą, tahini oraz bulionem.
- Z masy uformuj kotleciki, a następnie upiecz je w piekarniku.
- Gotowe falafele podaj z ugotowaną kaszą jaglaną, plastrami awokado oraz surówką ze zmiksowanych marchewek, jabłka z przyprawami oraz sokiem z cytryny.
- Całość posyp szczypiorkiem.
Kalorie:
Całość (4 porcje) - ok. 1530kcal
1 porcja - ok. 383kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz