24 września 2018

MAKARON STRĄCZKOWY Z KREMOWYM SOSEM Z KALAFIORA

Wegański obiad bogaty w białko? Bardzo proszę! :)



Składniki:

  • 250g makaronu z soczewicy czerwonej

  • 250g makaronu z ciecierzycy

  • 1 duży burak

  • 400g ciecierzycy (konserwowej lub ugotowanej)

  • 1 kalafior

  • ¼ szklanki mleka ryżowego

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 5 łyżek płatków drożdżowych

  • przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj i odcedź.

  2. Buraka obierz, pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku (15 minut/180 stopni).

  3. Kalafiora ugotuj, a następnie zblenduj z połową szklanki wody, w której się gotował, płatkami drożdżowymi, masłem orzechowym, przyprawami i napojem ryżowym.

  4. Wymieszaj ugotowany makaron, ciecierzycę, buraki oraz sos – całość podawaj ze świeżym koperkiem.


Kalorie:

Całość (7 porcji) – ok. 2720kcal

1 porcja – ok. 389kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz