Składniki:
Ciasto jasne
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka ryżowego
- 2 banany
- 7 łyżek mąki orkiszowej
Casto ciemne
- 2 jajka
- 3 łyżki czekolady do picia malinowej
- 1/3 szklanki mleka ryżowego
- 2 banany
- 5 łyżek mąki orkiszowej
Kremy
- kilka łyżek bezcukrowego dżemu z czarnych porzeczek
- 200g kaszy jaglanej
- pół litra mleka ryżowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- truskawki
- migdały
- czerwone winogrona
Przygotowanie:
Ciasto jasne
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
- Banany zblenduj z mlekiem oraz żółtkami i powoli wmieszaj w ubite białka.
- Na koniec delikatnie mieszając dodaj mąkę orkiszową.
- Masę wylej do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez około 25 minut w 190 stopnach.
Ciasto ciemne
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij na sztywną pianę.
- Banany zblenduj z mlekiem oraz żółtkami i powoli wmieszaj w ubite białka.
- Do całości dodaj mąkę oraz czekoladę – wszystko dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez około 25 minut w 190 stopnach.
Kremy
- Kaszę jaglaną opłucz w wodzie dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku.
- Po wydtudzeniu dodaj syrop z agawy i zblenduj na gładką masę.
- Na ciemne ciasto nałóż część kremu jaglanego oraz dżem porzeczkowy.
- Następnie nałóż jasne ciasto i kolejną warstwę kremu jaglanego.
- Całośc ozdób plastrami truskawek oraz winogron i migdałami.
Kalorie:
Całość (12 kawałków) – ok. 3070kcal
1 kawałek – ok. 256kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz