Składniki:
Burger
- 250g ciecierzycy
- 4 łyżki lnu
- 4 łyżk mąki z ciecerzycy
- sól, curry, kurkuma, papryka osytra
Dodatki
- bułki
- sałata
- pomidor
- ogórek kiszony
- hummus
- chrzan z jabłkiem
- musztarda
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- sos pomidorowy
- bazylia
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namocz, a następnie ugotuj i zblenduj z posotałymi składnikami oraz połową szklanki wody, w której się gotowała.
- Z masy uforuj dość duże płaskie burgery, które piecz przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
- Każdą bułkę przekrój posmaruj hummuem, nałóż pozostałe dodatki oraz burgera.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Kalorie:
Całość (15 burgerów) – ok. 5230kcal
1 burger – ok. 349kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz