Składniki:
- 400g kaszy pęczak
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- Ulubiione warzywa (u mnie mrożone)
- Przyprawy: słodka papryka wędzona, oregano, pieprz mielony
- Natka pietruszki
- Orzechy włoskie
- Płatki drożdżowe
Przygotownie:
- Pęczak ugotuj z dodatkiem kurkumy.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę oraz czosnek, a następnie dodaj warzywa.
- Warzywa smaż dopóki staną się miękkie, a następnie przypraw.
- Do warzyw dodaj kaszę – całość wymieszaj.
- Gotową kaszę z warzywami posyp płatkami drożdżowymi, natką pietruszki i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Kalorie:
Całość (6 porcji) – ok. 1995kcal
1 porcja – ok. 333kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz