Składniki:
- 200g makaronu ryżowego
- 4 czerwone papryki
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- Przyprawy: sól, pomidor z czosnkiem i bazylią
- Natka pietruszki
- Sezam
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem, po czym odcedź.
- Paprykę pokrój na kawałki, a następnie upiecz w piekarniku (55minut/190stopni).
- Z upieczonej papryki ściągnij skórę, po czym zblenduj ją na jednolity mus.
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i cebulkę, a następnie dodaj mus paprykowy, passatę pomidorową oraz przyprawy – całość duś przez około 10 minut.
- Gotowy makaron podaj z sosem, posyp sezamem i natką pietruszki.
Kalorie:
Całość (4 porcje) – ok. 1250kcal
1 porcja – ok. 313kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz