28 marca 2018

MAKARON RYŻOWY Z SOSEM POMIDOROWO - PAPRYKOWYM

Lekki, ale zarazem sycący makaron z delikatnie słodkim sosem z pieczonych papryk oraz pomidorów... :)



Składniki:

  • 200g makaronu ryżowego

  • 4 czerwone papryki

  • ½ szklanki passaty pomidorowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • Przyprawy: sól, pomidor z czosnkiem i bazylią

  • Natka pietruszki

  • Sezam




Przygotowanie:

  1. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut pod przykryciem, po czym odcedź.

  2. Paprykę pokrój na kawałki, a następnie upiecz w piekarniku (55minut/190stopni).

  3. Z upieczonej papryki ściągnij skórę, po czym zblenduj ją na jednolity mus.

  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekany czosnek i cebulkę, a następnie dodaj mus paprykowy, passatę pomidorową oraz przyprawy – całość duś przez około 10 minut.

  5. Gotowy makaron podaj z sosem, posyp sezamem i natką pietruszki.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1250kcal

1 porcja – ok. 313kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz