Jabłkowe desery z wyjątkowymi w smaku płatkami kasztanowymi - to musi być pyszne!
Składniki:
- 5 jabłek
- 100g orzechów laskowych
- 80g płatków kasztanowych
- 100g daktyli
- Sok z cytryny
- 1 łyżka miodu wrzosowego
- Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie umyj, a następnie odetnij „kapelusze” i wydrąż nasiona wraz z częścią jabłka.
- Wydrążone jabłko posiekaj, a następnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami – tak przygotowany farsz włóż do jabłek.
- Płatki kasztanowe i orzechy laskowe zmiel.
- Daktyle namocz, a następnie zblenduj na mus.
- Mus daktylowy połącz z suchymi składnikami, wyrób ciasto, które następnie rozwałkuj i wytnij paseczki.
- Tak utworzonymi paseczkami udekoruj wierzch jabłka.
Kalorie:
Całość (5 jabłek) – ok. 1655kcal
1 jabłko – ok. 331kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz