8 stycznia 2018

PIZZA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM

Kolejna wariacja na temat zdrowej i co ważniejsze szybkiej w przygotowaniu pizzy!



Składniki:

Spód

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

  • szczypta soli

  • 1 łyżka oliwy

  • pół szklanki ciepłej wody


Dodatki

  • 150g szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 200g passaty pomidorowej

  • 5 łyżek płatków drożdżowych

  • puszka groszku

  • kilka różyczek brokułu

  • 3 jajka

  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano


 

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą i oliwą, a następnie dodaj wodę i porządnie wyrób ciasto.

  2. Gotowe ciasto podziel na 3 kawałki i rozwałkuj.

  3. Passatę pomidorową zredukuj, a następnie przypraw solą, oregano i bazylią, po czym dodaj płatki drożdżowe - całość wymieszaj.

  4. Gotowym sosem pomidorowym posmaruj pizzę.

  5. Szpinak (w przypadku mrożonego rozmroź), a następnie podsmaż z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu - tak przygotowany szpinak wyłóż na pizzę.

  6. Dodaj pozostałe dodatki - groszek, posiekany brokuł i plastry jajka.

  7. Całość piecz około 15 minut w 180 stopniach.


Kalorie:

Całość (3 duże pizze) - ok. 1450kcal

1 pizza - ok. 483kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz