Składniki:
Spód
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy
- pół szklanki ciepłej wody
Dodatki
- 150g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200g passaty pomidorowej
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- puszka groszku
- kilka różyczek brokułu
- 3 jajka
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z solą i oliwą, a następnie dodaj wodę i porządnie wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto podziel na 3 kawałki i rozwałkuj.
- Passatę pomidorową zredukuj, a następnie przypraw solą, oregano i bazylią, po czym dodaj płatki drożdżowe - całość wymieszaj.
- Gotowym sosem pomidorowym posmaruj pizzę.
- Szpinak (w przypadku mrożonego rozmroź), a następnie podsmaż z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu - tak przygotowany szpinak wyłóż na pizzę.
- Dodaj pozostałe dodatki - groszek, posiekany brokuł i plastry jajka.
- Całość piecz około 15 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (3 duże pizze) - ok. 1450kcal
1 pizza - ok. 483kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz