10 sierpnia 2017

WEGETARIAŃSKIE PRZEKĄSKI NA SAŁACIE

Coś bym zjadła... ale w sumie nie jestem głodna...
Znacie to uczucie? Na pewno ;)

I co na to poradzić?
Sięgnąć po batona, a może kawałek ciasta z kremem... chociaż może jednak chipsy?

Nic z tego! Przecież właśnie mamy sezon na świeże, letnie warzywa, które emanują wspaniałym kolorem, smakiem, aromatem... Przekonałam Was?

To dzisiaj robimy lekkie, pełne warzyw przekąski!


Składniki:
  • 1 sałata rzymska
Farsz I
  • 300g fasolki szparagowej
  • 500g pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: sól himalajska, czosnek, papryka słodka
Farsz II
  • 2 garście jarmużu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 ogórki
  • mały jogurt naturalny
  • garść pistacji
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz mielony
Przygotowanie:
  1. Liście sałaty umyj w zimnej wodzie i osusz.
  2. Fasolkę ugotuj.
  3. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulkę wraz z pieczarkami oraz przyprawami.
  4. Gotowy farsz nałóż na liście sałaty, każdą porcję posyp kiełkami.
  5. Jarmuż posiekaj, ogórki i pomidory pokrój na mniejsze części, a następnie wymieszaj z przyprawami i jogurtem.
  6. Drugi farsz również nałóż na liście sałaty, każdą porcję posyp pistacjami. 

Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 655kcal
1 porcja- ok. 66kcal

2 komentarze: