Zaczyna królować na sklepowych półkach, a wraz z rozpoczęciem sezonu na dynię moja kuchnia zamienia się w ich magazyn :)
Dzisiaj danie lekkie, ale mocno dyniowe :)
Składniki:
- mała dynia hokkaido
- 2 czerwone papryki
- 600g kaszy pęczak
- ząbek czosnku
- 6 łyżeczek oleju lnianego
- garść orzechów laskowych
- natka pietruszki
- przyprawy: papryka słodka i ostra, sól himalajska, cynamon, kumin, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, kurkuma
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak ugotuj w wodzie z dodatkiem kurkumy, ziela angielskiego i liści laurowych.
- Z ugotowanej i odcedzonej kaszy wyciągnij liść laurowy i ziele angielskie.
- Dynię i paprykę pokrój na kawałki, po czym upiecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 20/30 minut).
- Z upieczonej papryki ściągnij skórkę, po czym pokrój ją na mniejsze kawałki i wymieszaj razem z dynią, posiekanym czosnkiem, pozostałymi przyprawami i ugotowaną kaszą.
- Gotowe danie polej łyżeczką oleju lnianego, posyp natką pietruszki i uprażonymi orzechami laskowymi.
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2765kcal
1 porcja - ok. 461kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz