Ale odkąd zaczęłam je piec sama i dodawać do środka to co lubię nabrały one innego smaku... mojego smaku! ;)
Dzisiaj wegańskie ciasto drożdżowe ze śliwkami :)
Składniki:
- 400g mąki gryczanej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 7g suchych drożdży
- szczypta soli
- 2 banany
- 200ml mleka jaglanego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 50g oliwy
- kilka śliwek
- opcjonalnie: cynamon, 2 łyżeczki syropu z agawy
Przygotowanie:
- Mąkę gryczaną, mąkę ziemniaczaną, drożdże i sól wymieszaj ze sobą.
- Banany zblenduj z mlekiem i syropem z agawy.
- Mokre składniki wymieszaj z suchymi i wyrób ciasto, pod koniec dodaj oliwę i ponownie wyrób.
- Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu poukładaj połówki śliwek, które opcjonalnie możesz posypać cynamonem i skropić syropem z agawy.
- Ciasto piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Kalorie:
Całość (24 kawałki) - ok. 3115kcal
1 kawałek - ok. 130kcal
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń