Kasza kukurydziana - polenta to produkt, który kryje w sobie wiele możliwości zastosowań!
Świetnie sprawdzi się w deserach, ale również daniach wytrawnych.
A ja dzisiaj przygotowałam niebanalną pizzę na spodzie właśnie z kaszy kukurydzianej ;)
Składniki:
- 400g kaszy kukurydzianej
- kilka łyżek salsy pomidorowej
- kilka łyżek sera z ziemniaka
- 250g bobu
- pół cebuli
- 1 czerwona papryka
- 180g tofu naturalnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 50g grzybów shiitake
- 4 łyżeczki furikake
- kiełki brokułu
- przyprawy: szczypta soli
Przygotowanie:
- Kaszę kukurydzianą ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczyptą soli, a następnie przełóż do foremek (wyłożonych folią spożywczą) i odstaw do ostudzenia oraz stężenia.
- Następnie spód kukurydziany posmaruj salsą pomidorową oraz serem z ziemniaka.
- Całość posyp posiekaną cebulką, pokrojoną w paski papryką, ugotowanym i obranym bobem oraz rozdrobnionym tofu wcześniej zamarynowanym w musztardzie i sosie sojowym.
- Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (ok. 20 minut).
- Grzyby namocz przez 30 minut w wodzie, po czym wymień wodę i ugotuj je (ok. 5 minut), gotowe grzyby pokrój w paski.
- Pizzę wyciągnij z piekarnika, posyp grzybami, kiełkami i furikake.
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2415kcal
1 porcja - ok. 403kcal
Świetny spód. Wykorzystam swoja polentę:)
OdpowiedzUsuń