25 lipca 2017

PIZZA Z POLENTY Z TOFU I GRZYBAMI SHIITAKE

Niby niewinna, pospolita kasza kukurydziana, po którą sięgają dzieci lub osoby z problemami żołądkowymi... ale! Czy na pewno?
Kasza kukurydziana - polenta to produkt, który kryje w sobie wiele możliwości zastosowań!

Świetnie sprawdzi się w deserach, ale również daniach wytrawnych.
A ja dzisiaj przygotowałam niebanalną pizzę na spodzie właśnie z kaszy kukurydzianej ;)


Składniki:
  • 400g kaszy kukurydzianej
  • kilka łyżek salsy pomidorowej
  • kilka łyżek sera z ziemniaka
  • 250g bobu
  • pół cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 180g tofu naturalnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50g grzybów shiitake 
  • 4 łyżeczki furikake
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczyptą soli, a następnie przełóż do foremek (wyłożonych folią spożywczą) i odstaw do ostudzenia oraz stężenia.
  2. Następnie spód kukurydziany posmaruj salsą pomidorową oraz serem z ziemniaka.
  3. Całość posyp posiekaną cebulką, pokrojoną w paski papryką, ugotowanym i obranym bobem oraz rozdrobnionym tofu wcześniej zamarynowanym w musztardzie i sosie sojowym.
  4. Tak przygotowaną pizzę upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (ok. 20 minut). 
  5. Grzyby namocz przez 30 minut w wodzie, po czym wymień wodę i ugotuj je (ok. 5 minut), gotowe grzyby pokrój w paski.
  6. Pizzę wyciągnij z piekarnika, posyp grzybami, kiełkami i furikake. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 porcji) - ok. 2415kcal
1 porcja - ok. 403kcal

1 komentarz: