Od słodkich wariacji po wytrawne i wykwintne dania!
Ja dzisiaj postawiłam na smaki wytrawne, może nie nadzwyczajnie wykwintne, ale za to nadzwyczajnie dobre ;)
Składniki:
Naleśniki
- 4 łyżki mąki teff
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 3 jajka
- pół szklanki dowolnego mleka
- szczypta soli himalajskiej
- 6 czerwonych papryk
- 200g passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek cebuli
- garść natki pietruszki
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, tymianek
- 3 łyżeczki oleju z ostropestu plamistego
- 5 łyżeczek płatków drożdżowych
- 3 łyżeczki furikake
- natka pietruszki
Naleśniki
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj, a następnie usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni.
- Papryki pokrój na ćwiartki i upiecz w piekarniku (50 minut/ 180 stopni).
- Upieczone i ostudzone papryki obierz ze skórek, a następnie zblenduj z pozostałymi składnikami na sos.
- Powstały sos podgrzej na patelni i wypełnij nim naleśniki, a następnie skrop olejem, posyp płatkami drożdżowymi i złóż.
- Na wierzch naleśnika również nałóż odrobinę sosu, posyp natką i furikake.
Kalorie:
Całość (5 naleśników)- ok. 1210kcal
1 naleśnik- ok. 242kcal
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń