Bogata w białko pochodzenia roślinnego, a sprawdzi się również w upały, kiedy nie mamy ochoty na nic ciepłego ;)
Składniki:
Sałatka
- 350g ciecierzycy
- 3 pomidory
- 240 kukurydzy (konserwowej lub ugotowanej)
- 4 garście szpinaku
- 180g tofu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 duże daktyle
- 2 ząbki czosnku
- trochę słodkiej papryki
- 4 łyżki wody
- 3 łyżeczki mieszanki ziaren (słonecznik, dynia, sezam)
- kiełki brokułu
- Ciecierzycę namocz w wodzie (około 8-12 godzin), a następnie zmień wodę i ją ugotuj (40-60 min).
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj ze sobą.
- Tofu zblenduj z wcześniej namoczonymi daktylami, czosnkiem, wodą, musztardą oraz słodką papryką- gotowy sos wmieszaj w sałatkę, a całość posyp kiełkami i ziarenkami.
Całość (5 porcji)- ok. 1870kcal
1 porcja- ok. 374kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz