Genialna kremowa, lekko płynna konsystencja.... słodycz i charakterystyczny orzechowy posmak- te cechy czynią ten mus produktem, który sprawdzi się w każdym deserze!
Ja postanowiłam go dzisiaj wykorzystać, jako polewę do ciasteczek i był to strzał w 10!!! ;)
Składniki:
- 150ml aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy)
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka cukru daktylowego
- 2 łyżki musu z pestek moreli
- kilka plastrów suszonego banana
- Wodę po ciecierzycy ubij na sztywno (potrwa to dłużej, niż ubijanie białek jajek), następnie delikatnie wmieszaj mąkę, amarantus i cukier.
- Masę wyłóż na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) w formie ciasteczek i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe ciasteczka posmaruj musem z pestek moreli i ozdób plastrami suszonego banana.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (6 ciasteczek)- ok. 640kcal
1 ciasteczko- ok. 107kcal
Wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń