Bezglutenowy, wegański- czego chcieć więcej? ;)
Składniki:
- 3 banany
- 1/4 szklanki cukru daktylowego
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka lnu mielonego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- Len mielony wymieszaj z 2,5 łyżkami ciepłej wody- odstaw na kilka minut.
- Dwa banany rozgnieć widelcem (lub zblenduj), następnie dodaj cukier daktylowy, szczyptę soli, cynamon, mleko migdałowego, amarantus oraz mąki- całość porządnie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy (sylikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż banana przekrojonego wzdłuż.
- Chlebek piecz około 45 minut w temperaturze 175 stopni, przed podaniem odstaw do wystygnięcia.
Uwaga! Jeżeli chlebek podczas pieczenia za mocno zbrązowieje, możesz go nakryć folią aluminiową na pozostały czas pieczenia ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1290kcal
1 kawałek- ok. 86kcal
pyszny ! :)
OdpowiedzUsuń