Czasem trzeba zjeść też makaron, a najlepiej z pysznym ajwavrem ;)
Składniki:
- 250g makaronu kukurydzianego
- 240g czerwonej fasoli (ugotowanej lub konserwowej)
- 5 czerwonych papryk
- 1 duży bakłażan
- 250g passaty pomidorowej
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki octu ryżowego
- 5 daktyli
- przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, sól
- trochę czarnuszki
- Papryki umyj, osusz, wydrąż gniazda nasienne i upiecz w piekarniku w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem (około godziny w temperaturze 180 stopni).
- Na 40 minut przed końcem pieczenia na blaszkę dołóż bakłażana pokrojonego w kawałki oraz czosnek.
- Gorące papryki odstaw do wystygnięcia (nie zdejmując pokrywy, bądź foli aluminiowej), po czym obierz ze skórek.
- Upieczone warzywa zblenduj z namoczonymi wcześniej daktylami, po czym przełóż na patelnię.
- Dodaj passatę pomidorową, ocet oraz przyprawy i całość podgrzej (do momentu aż sos zgęstnieje).
- Ugotowany makaron podaj z sosem, fasolką i całość posyp czarnuszką.
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1715kcal
1 porcja- ok. 343kcal
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i z pewnością tak smakuje :) Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis!
OdpowiedzUsuń