Inne zastosowanie popularnych prasowanych alg, które przeważnie stosowane są do przygotowania sushi ;)
Składniki:
- 3 liście nori
- 3 ziemniaki
- pół awokado
- kilka liści sałaty
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- trochę octu balsamicznego
- pół szklanki passaty pomidorowej
- koperek
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- przyprawy: sól himalajska, papryka ostra i słodka, zioła do sałatek
- Ziemniaki umyj, oprósz solą i upiecz w piekarniku.
- Każdy liść nori przetnij na 4 części.
- Sałatę posiekaj, natomiast ogórka, pomidora i awokado pokrój na kawałki- wymieszaj z dodatkiem octu balsamicznego i ziół.
- Passatę pomidorową podgrzej na patelni z dodatkiem soli, papryki słodkiej i ostrej.
- Na każdy kawałek nori nałóż sałatkę, upieczone ziemniaki, całość polej sosem, posyp koperkiem i płatkami drożdżowymi.
Kalorie:
Całość (12 sztuk)- ok. 440kcal
1 sztuka- ok. 37kcal
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Zastanawiałam się czym zastąpić kukurydziane placki, i zwykle była sałata, ale liście nori zdecydowanie wolę:)
OdpowiedzUsuń