28 maja 2017

LIŚCIE NORI Z DODATKAMI

Liście nori w postaci tacos? A proszę bardzo!
Inne zastosowanie popularnych prasowanych alg, które przeważnie stosowane są do przygotowania sushi ;)


Składniki:
  • 3 liście nori
  • 3 ziemniaki
  • pół awokado
  • kilka liści sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek 
  • trochę octu balsamicznego
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • koperek
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 
  • przyprawy: sól himalajska, papryka ostra i słodka, zioła do sałatek
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, oprósz solą i upiecz w piekarniku.
  2. Każdy liść nori przetnij na 4 części.
  3. Sałatę posiekaj, natomiast ogórka, pomidora i awokado pokrój na kawałki- wymieszaj z dodatkiem octu balsamicznego i ziół.
  4. Passatę pomidorową podgrzej na patelni z dodatkiem soli, papryki słodkiej i ostrej.
  5. Na każdy kawałek nori nałóż sałatkę, upieczone ziemniaki, całość polej sosem, posyp koperkiem i płatkami drożdżowymi. 

Kalorie:
Całość (12 sztuk)- ok. 440kcal
1 sztuka- ok. 37kcal

2 komentarze:

  1. Super pomysł. Zastanawiałam się czym zastąpić kukurydziane placki, i zwykle była sałata, ale liście nori zdecydowanie wolę:)

    OdpowiedzUsuń