8 maja 2017

GUACAMOLE Z CHLEBKIEM LNIANYM

Swego czasu nie przepadałam za awokado, dlatego, że nigdy nie mogłam trafić na dobrą dojrzałą odmianę. Po kilku próbach nareszcie trafiłam na kremowe, miękkie awokado, w którym od razu się zakochałam! I od tej pory co jakiś czas gości ono w mojej kuchni, a najlepiej w postaci guacamole! ;)


Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • kawałek czerwonej cebuli
  • natka pietruszki
  • 4 pomidorki koktajlowej
  • pół cytryny
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • szczypta soli himalajskiej
  • chlebki lniane (z kapustą kiszoną)
Przygotowanie:
  1. Awokado rozgnieść widelcem.
  2. Pomidorki pokroić drobno, cebulkę i natkę posiekać drobno.
  3. Posiekane warzywa wymieszać z awokado, dodać olej lniany, sok z połowy cytryny oraz szczyptę soli.
  4. Guacamole podawać na chlebku lnianym. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 kromek)- ok. 596kcal
1 kromka- ok. 99kcal

1 komentarz: