Jest pyszne, smak ma nietypowy, ale zaręczam, że słodki ;) No i nie wymaga pieczenia!
Składniki:
Spód
- 200g suszonych fig
- 2 garście amarantusa ekspandowanego
- 2 garście migdałów
- 200g kaszy jaglanej
- duży burak
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- trochę orzechów włoskich
Przygotowanie:
Spód
- Figi sparzyć wrzątkiem, namoczyć, po czym zblendować na mus.
- Migdały zmielić, a następnie połączyć z amarantusem i musem figowym- spód wyłożyć do blaszki/formy (wyłożonej folią spożywczą), formując również brzegi, schłodzić w lodówce.
- Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie , a następnie wkroić do niej buraczka, zalać wodą i ugotować do miękkości.
- Ostudzoną kaszę z buraczkami zblendować z miodem i wiórkami- masę przełożyć do wcześniej przygotowanego spodu i całość ponownie schłodzić w lodówce.
- Na wierzch gotowego ciasta wyłożyć orzechy włoskie.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 2070kcal
1 kawałek- ok. 207kcal
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń