Sezam to skarbnica fitosteroli, które obniżają poziom złego cholesterolu!
W jego składzie znajdziemy również wapno (na mocne kości), czy żelazo (o które muszą dbać szczególnie wszyscy weganie).
Małe ziarenka sezamu otulone wyjątkowym w smaku miodem kasztanowym... brzmi dobrze? ;)
Składniki:
- 200g sezamu
- 4 duże łyżki miodu kasztanowego
- Sezam dokładnie wymieszać z miodem, a następnie przełożyć do formy i odstawić do zamrażarki na około godzinę.
- Po upływie godziny całość wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Sezamki trzeba jeść od razu po schłodzeniu, ponieważ pod wpływem ciepła zaczynają się rozpływać.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 sezamków)- ok. 1590kcal
1 sezamek- ok. 80kcal
Mniam! ;P
OdpowiedzUsuńMoje dziecko byłoby zachwycone takim deserem
OdpowiedzUsuńMoi rodzice kochają sezamki :D
OdpowiedzUsuńJak smakuje miód kasztanowy? Wydaje mi się, że powinien być lekko gorzkawy, czy tak jest?
ma bardzo specyficzny smak, rzeczywiscie nieco gorzkawy
Usuń