Jest wyjątkowo delikatny, z charakterystyczną pietruszkową nutą ;)
Idealny, jako "wkładka" do tortilli, naleśników, czy po prostu solo, jako przekąska :)
Składniki:
- 300g ciecierzycy
- 2 korzenie pietruszki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju lnianego
- 4 łyżki sezamu
- pół cytryny
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
- Pietruszki obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody.
- Ugotowaną ciecierzycę oraz ugotowaną pietruszkę zblendować wraz z bulionem, w którym gotowały się pietruszki (około szklanki).
- Do całości dodać sezam, szczyptę soli, olej lniany, sok z połowy cytryny i całość ponownie zblendować.
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 1480kcal
1 porcja- ok. 247kcal
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń