Miłośników buraków nie muszę chyba przekonywać, a wszystkich niechętnych zachęcam!
Chrupiące, pełne zdrowia buraki! Charakterystyczne w smaku kiełki słonecznika! Aromatyczne orzechy włoskie, a wszystko z dodatkiem oleju z nasion wiesiołka ;)
Ta sałatka nie może nie smakować ;)
Składniki:
- 4 buraki
- pęczek świeżego koperku
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju z nasion wiesiołka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
- kiełki słonecznika
- przyprawy: sól himalajska, rozmaryn
- Buraki obrać i ugotować/upiec w piekarniku.
- Gotowe buraki pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym koperkiem oraz lekko uprażonymi orzechami włoskimi.
- Olej wymieszać z miodem, octem oraz przyprawami.
- Gotową sałatkę podać na kiełkach i polać dressingiem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok. 217kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz