Składniki:
- 200g kaszy gryczanej palonej
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 2 garście szpinaku
- 3 garście jarmużu
- 250g pieczarek
- 1 awokado
- 1 puszka mleka kokosowego
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, curry
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki. Całość przypraw i podsmaż.
- Pod koniec dodaj szpinak oraz jarmuż i całość podsmaż jeszcze kilka minut.
- Dodaj wcześniej ugotowaną soczewicę oraz mleko kokosowe i pozostałe przyprawy.
- Całą zawartość patelni gotuj przez kilka minut.
- Na talerz wyłóż ugotowaną kasze gryczaną, następnie curry, całość posyp sezamem i podaj z posiekanym awokado.
Kalorie:
Całość (4 porcje) – ok. 1865kcal
1 porcja – ok. 466kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz