22 grudnia 2018

CURRY Z SOCZEWICĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Nie wiesz co zrobić na obiad? Podrzucam prosty, rozgrzewający przepis na wegańskie curry z kasza gryczaną.



Składniki:

  • 200g kaszy gryczanej palonej

  • 200g czerwonej soczewicy

  • 1 cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oleju ryżowego

  • 2 garście szpinaku

  • 3 garście jarmużu

  • 250g pieczarek

  • 1 awokado

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, curry




Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki. Całość przypraw i podsmaż.

  2. Pod koniec dodaj szpinak oraz jarmuż i całość podsmaż jeszcze kilka minut.

  3. Dodaj wcześniej ugotowaną soczewicę oraz mleko kokosowe i pozostałe przyprawy.

  4. Całą zawartość patelni gotuj przez kilka minut.

  5. Na talerz wyłóż ugotowaną kasze gryczaną, następnie curry, całość posyp sezamem i podaj z posiekanym awokado.


Kalorie:

Całość (4 porcje) – ok. 1865kcal

1 porcja – ok. 466kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz