9 grudnia 2018

BEZGLUTENOWY ORZECHOWIEC

Grudzień to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na nieco więcej słodyczy w życiu! Warto to wykorzystać!

U mnie oczywiście zdrowo jak zawsze ;) Można zajadać się bez wyrzutów sumienia ;)



Składniki:

  • 10 łyżek mąki gryczanej

  • 5 łyżek mąki ryżowej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta wanilii

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka sody

  • 3 jajka

  • 2 banany

  • pół szklanki mleka ryżowego

  • 2 garście orzechów włoskich


Przygotowanie:

  1. Mąki wymieszaj z wanilią, cynamonem i sodą.

  2. Jajka zblenduj z bananami i mlekiem.

  3. Mokre składniki dodaj do suchych, dodaj posiekane orzechy i całość dokładnie wymieszaj.

  4. Masę przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie był to syrop z agawy i pomarańcza.


Kalorie:

Całość (16 kawałków) – ok. 1910kcal

1 kawałek – ok. 119kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz