9 października 2018

KOKOSOWO - ORZECHOWY JAGIELNIK

Słodkie co nieco do popołudniowej herbatki!

Kokosowo - orzechowy jagielnik, który rozpływa się ustach... bomba!



Składniki:

Spód

  • 200g migdałów

  • 200g wiórek kokosowych

  • 250g daktyli

  • 3 łyżki mleka ryżowego


Masa

  • 200g kaszy jaglanej

  • szczypta wanilii

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 4 łyżki ksylitolu

  • ½ szklanki mleka ryżowe


Polewa

  • 2 banany

  • 1/3 szklanki mleka

  • 3 łyżki kakao




Przygotowanie:

  1. Migdały zmiel, a następnie wymieszaj z wiórkami.

  2. Daktyle sparz wrzątkiem i zblenduj na mus z dodatkiem mleka.

  3. Gotowy mus wymieszaj z suchymi składnikami, z powstałej masy wyłóż spód ciasta (pozostaw nieco ciasta do zrobienia kruszonki).

  4. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, a następnie ugotuj w wodzie.

  5. Ugotowaną kasze zblenduj z pozostałymi składnikami na krem – gotowy krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  6. Banany zblenduj z mlekiem i kakao – wyłóż polewę na wierzch ciasta.

  7. Całość posyp pozostałym ciastem z przygotowania spodu (w formie kruszonki).




Kalorie:

Całość (16 kawałków) – ok. 4965kcal

1 kawałek – ok. 310kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz