Kokosowo - orzechowy jagielnik, który rozpływa się ustach... bomba!
Składniki:
Spód
- 200g migdałów
- 200g wiórek kokosowych
- 250g daktyli
- 3 łyżki mleka ryżowego
Masa
- 200g kaszy jaglanej
- szczypta wanilii
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki ksylitolu
- ½ szklanki mleka ryżowe
Polewa
- 2 banany
- 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Migdały zmiel, a następnie wymieszaj z wiórkami.
- Daktyle sparz wrzątkiem i zblenduj na mus z dodatkiem mleka.
- Gotowy mus wymieszaj z suchymi składnikami, z powstałej masy wyłóż spód ciasta (pozostaw nieco ciasta do zrobienia kruszonki).
- Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, a następnie ugotuj w wodzie.
- Ugotowaną kasze zblenduj z pozostałymi składnikami na krem – gotowy krem wyłóż na wcześniej przygotowany spód.
- Banany zblenduj z mlekiem i kakao – wyłóż polewę na wierzch ciasta.
- Całość posyp pozostałym ciastem z przygotowania spodu (w formie kruszonki).
Kalorie:
Całość (16 kawałków) – ok. 4965kcal
1 kawałek – ok. 310kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz