Składniki:
Kotlety
- 200g kaszy jaglanej
- 200g czerwonej soczewicy
- 2 buraki
- przyprawy: czosnek granulowany, papryka słodka, majeranek, pieprz, sól
Dodatki
- 1kg ziemniaków
- kilka łyżek mleka ryżowego
- trochę płatków drożdżowych
- ogorki kiszone
- kapusta kiszona
- guacamole
- szczypiorek
Przygotowanie:
Kotlety
- Kaszę jaglaną oraz soczewicę ugotuj, odcedź, a następnie wymieszaj.
- Do tej mieszanki zetrzyj na dużych oczkach buraki i dodaj przyprawy.
- Mase porządnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie uforuj kotlety, które piecz przez około 25 minut w 190 stopniach.
Dodatki
- Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie utłucz z mlekiem ryżowym i płatkami drożdżowymi.
- Na talerz wyłóż gotowe kotletu, ziemniaki, ogórki, kapustę i guacamole – całość posyp szczypiorkiem.
Kalorie:
Całość (6 obiadów) – ok. 2900kcal
1 obiad – ok. 483kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz