Składniki:
- 400g kaszy jaglanej
- 300g bobu
- 240g kukurydzy
- 2 garści wakame
- kilka grzybów shiitake
- 1 czerwona cebula
- przyprawy: papryka słodka wędzona, sól czosnkowa, pieprz mielony
Przygotowanie:
- Kaszę opłucz dwukrotnie i ugotuj.
- Bób ugotuj i obierz ze skórek.
- Do kaszy wmieszaj namoczone i posiekane wakame oraz shiitake, kukurydzę, bób oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
- Masę przełóż na blaszkę i piecz około 30 minut w 195 stopniach.
- Gotową zapiekankę podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie jest co guacamole oraz sałatka ze świeżych warzyw.
Kalorie:
Całość (6 porcji) – ok. 2010kcal
1 porcja – ok. 335kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz