Składniki:
Spód
- 4 garści płatków owsianych
- 1 garść pestek dyni
- 4 łyżki karobu
- 3 łyżki daktyli sproszkowanych
- 1 garść fig suszonych
- 2 garście żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym
Krem
- 2 garści nerkowców
- 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
- 2 łyżki ksylitolu
- trochę kremu kokosowo – migdałowego
- 2 garście borówek
Przygotowanie:
- Płatki owsiane oraz pestki dyni zmiel na drobno.
- Figi oraz żurawinę namocz w wodzie, a następnie odcedź i zblenduj na mus.
- Zmielone płatki z pestkami dyni połącz z karobem oraz sproszkowanymi daktylami, a następnie z musem.
- Z powstałej masy ułóż spód ciasta i odstaw do schłodzenia w lodówce.
- Nerkowce namocz kilka godzin, a następnie odcedź i zblenduj ze stałą częścią mleczka kokosowego, ksylitolem oraz borówkami.
- Masę wyłoż na spód i całość odstaw do zamrażarki na 2 godziny.
- Gotowe ciasto podawaj z kremem kokosowo – migdałowym oraz świeżą bazylią.
Kalorie:
Całość (20 kawałków) – ok. 2540kcal
1 kawałek – ok. 127kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz