30 lipca 2018

LODOWE CIASTO Z BORÓWKAMI

Na takie upały nie ma innej rady, niż lodowe ciasto! Pochłaniam je naprawdę w dużych ilościach i ostrzegam... uzależnia :)



Składniki:

Spód

  • 4 garści płatków owsianych

  • 1 garść pestek dyni

  • 4 łyżki karobu

  • 3 łyżki daktyli sproszkowanych

  • 1 garść fig suszonych

  • 2 garście żurawiny słodzonej sokiem jabłkowym


Krem

  • 2 garści nerkowców

  • 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)

  • 2 łyżki ksylitolu

  • trochę kremu kokosowo – migdałowego

  • 2 garście borówek




Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane oraz pestki dyni zmiel na drobno.

  2. Figi oraz żurawinę namocz w wodzie, a następnie odcedź i zblenduj na mus.

  3. Zmielone płatki z pestkami dyni połącz z karobem oraz sproszkowanymi daktylami, a następnie z musem.

  4. Z powstałej masy ułóż spód ciasta i odstaw do schłodzenia w lodówce.

  5. Nerkowce namocz kilka godzin, a następnie odcedź i zblenduj ze stałą częścią mleczka kokosowego, ksylitolem oraz borówkami.

  6. Masę wyłoż na spód i całość odstaw do zamrażarki na 2 godziny.

  7. Gotowe ciasto podawaj z kremem kokosowo – migdałowym oraz świeżą bazylią.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) – ok. 2540kcal

1 kawałek – ok. 127kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz