Składniki:
- 400g ryżu brązowego
- 2 duże bataty
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 garście jarmużu
- 250g ugotowanej ciecierzycy
- Pół szklanki płatków drożdżowych
- Świeża bazylia
- Kiełki jarmużu
- Przyprawy: sól himalajska, imbir, papryka wędzona, oregano
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj i odcedź.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane cebulkę oraz czosnek.
- Następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę bataty – całośc zalej 3 szklankami wody i dopraw.
- Gdy bataty zmiękną dodaj jarmuż oraz płatki drożdżowe i ciecierzycę – całośc wymieszaj.
- Potrawkę podawaj z ugotowanym ryżem, świeżą bazylią i kiełkami.
Kalorie:
Całość (6 porcji) – ok. 2375kcal
1 porcja – ok. 396kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz