W szafce odnalazłam paczkę alg... i co z nimi zrobić? Sałatka - eeee - banalne! Dawno nie robiłam kopytek - więc będą kopytka :) Proste!
Składniki:
Kopytka
- 25g alg dulse
- 10 ziemnaków
- 6 łyżek płatków drożdżowych
- pół szklanki mleka ryżowego
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- kiełki
Sałatka
- cukinia
- garść truskawek
- 1 łyżeczka tahini
- pół łyżeczki syropu z agawy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Algi namocz, ugotuj, a następne pokrój na mniejsze kawałki.
- Ziemniaki ugotuj, a następne utłucz łącząc z pozostałymi składnikami.
- Z masy uformuj rulony na drewnianym blacie oprószonym mąką.
- Każdy pokrój na małe kluseczki i gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłynął na wierzch.
- Z cukinii zrób makaron za pomocą spilarizera, wymieszaj z pokrojonymi w plastry truskawkami i polej dressngiem z wymieszanej tahini, syropem z agawy, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Danie podawaj z kiełkami, lekko posypane płatkami drożdżowymi.
Kalorie:
Całość (6 porcji) – ok. 1400kcal
1 porcja – ok. 234kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz