Ale bez tłustego pączka....? To możliwe! Pyszne fit pączki w wersji wegańskiej!
Składniki:
Pączki
- 500g mąki orkiszowej
- 7g suchych drożdży
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 4 łyżki cukru kokosowego
Krem
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka maku
- 2 łyżki cukru kokosowego
Dodatki
- 80g gorzkiej czekolady 99%
- 1 łyżka cukru koksowego
- Domowa granola
Przygotowanie:
Pączki
- Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i 4 łyżkami cukru.
- Mleko lekko podgrzej z olejem i 1 łyżka cukru kokosowego.
- Następnie wlej mleko do suchych składników, porządnie wymieszaj, po czym wyrób ciasto (potrwa to kilka minut).
- Ciasto odstaw w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po godzinie ciasto wyłóż na blat posypany maką i rozwałkuj na około 2 cm, następnie kubkiem wytnij koła.
- Pączki odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia, aż piekarnik nagrzeje się do 190 stopni.
- Pączki piecz około 15-20 minut.
Krem
- Płatki jaglane zalej mlekiem, wymieszaj z cukrem oraz makiem i ugotuj.
- Wystudzone płatki zblenduj na gładki krem z dodatkiem migdałów.
- W każdym upieczonym pączki zrób z boku dziurkę, a następnie rękawem cukierniczym wypełnij je wcześniej przygotowanym kremem.
Dodatki
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając cukier kokosowy.
- Następnie każdego pączka zanurz w polewie czekoladowej i posyp domową granolą – odstaw do zastygnięcia.
Kalorie:
Całość (14 pączków) – ok. 3200kcal
1 pączek – ok. 229kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz