Składniki:
Kotleciki
- 300g ciecierzycy
- Pół szklanki bulionu warzywnego
- Świeża pietruszka
- 1 łyżka tahini
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki z grochu
- Przyprawy: curry, papryka słodka, sól himalajska
Sałatka
- 300g kaszy kuskus
- 100g ciecierzycy
- 3 pomidory
- Garść świeżej piertuszki
- Garść świeżej mięty
- Mała czerwona cebula
- 1 cytryna
- Przyprawy: curry, sól himalajska, czosnek, papryka ostra
Przygotowanie:
Kotleciki
- Ciecierzycę namocz całą noc, a następnie ugotuj.
- 300g ostudzonej ciecierzycy wymieszaj z przyprawami, tahini, posiekanym czosnkiem, bulionem warzywnym i pietruszką, a następnie całość dokładnie zblenduj.
- Do masy wmieszaj mąkę z grochu - uformuj nieduże kotleciki.
- Kotleciki piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.
Sałatka
- Kuskus wymieszaj z przyprawami i zalej wrzątkiem na 2 cm ponad poziom kaszy, odstaw pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu.
- Nastepnie dodaj pozostałe 100g ciecierzycy, pokrojone pomidory, posiekaną cebulę, natkę oraz miętę – całośc wymieszaj, a na koniec skrop sokiem z 1 cytryny.
- Sałatkę wyłóż na talerz, poukładaj na niej upieczone kotleciki.
Kalorie:
Całość (6 porcji) – ok. 2970kcal
1 porcja - ok. 495kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz