Bogactwo ziaren sprawia, że świetnie nadają się na śniadanie, bądź poranną przekąskę ;)
Składniki:
- 400g płatków wielozbożowych
- 60g lnu mielonego
- 50g maku
- 150g słonecznika
- 70g pestek dyni
- 80g nerkowców
- 60g orzechów włoskich
- 100g suszonych fig
- 100g daktyli
- 6 łyżek syropu klonowego
- 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
- Płatki wymieszać z posiekanymi orzechami, owocami suszonymi oraz pozostałymi składnikami suchymi.
- Dodać ciepłą wodę i dokładnie wymieszać, tak aby len wchłonął wodę i skleił całość.
- Na koniec do masy wmieszaj syrop klonowy.
- Masę wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia (lekko dociskając) i piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Całość po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój na batony.
Kalorie:
Całość (22 batony) – ok. 4660kcal
1 baton – ok. 212kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz