Dzisiaj ta bardziej aromatyczna, wzbogacona o korzenne przyprawy :)
Składniki:
- 250g mąki kukuyrdzianej
- 50g mąki amarantusowej
- 25g skrobi ziemniaczanej
- Płaska łyżeczka sody
- 3 łyżki cukru kokosowego
- Pół szklanki mleka owsianego
- 3 banany
- 4 łyżeczki chia
- Przyprawy: sól, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
- Kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Mąki wymieszaj z przyprawami, cukrem i sodą.
- Chia namocz w 8 łyżkach gorącej wody.
- Banany zblenduj z mlekiem i wymieszaj z chia oraz suchymi składnikami.
- Masę przełóż do formy, a na wierzchu powciskaj orzechy.
- Ciasto piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1915kcal
1 kawałek – ok. 192kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz