28 stycznia 2018

WEGAŃSKI RYŻ PEŁEN WARZYW

Szybkie danie, który wystarczy na kilka obiadów!

To mi się podoba ;) Pełne warzyw i energii pochodzące z brązowego ryżu! mniam :)



Składniki:

  • 400g ryżu brązowego

  • 250g fasolki szparagowej zielonej

  • 500g pieczarek

  • 1 czerwona cebula

  • 1 por

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy

  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz mielony, papryka słodka, bazylia

  • Sezam

  • Pestki dyni

  • Kiełki brokułu




Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej, a następnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.

  2. Kolejno dodaj posiekany por oraz pokrojone pieczarki – całość dopraw.

  3. Po wstępnym podsmażeniu dodaj fasolkę szparagową, zalej wodą i duś przez kilkanaście minut.

  4. Na sam koniec dodaj wcześniej podgotowany ryż, całość zalej bulionem warzywnym i duś przez kilkanaście minut.

  5. Gotowe danie posyp sezaem, pestkami dyni i kiełkami.




Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1890kcal

1 porcja – ok. 315kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz