21 sierpnia 2017

TARTA Z CYTRYNOWĄ GALARETKĄ I BRZOSKWINIAMI

Soczyste... pomarańczowo - żółte... słodkie... rozpływające się w ustach!
Brzoskwinie!!!

Szkoda ich nie spożytkować w dobrym, ale zarazem lekkim cieście!
Pomysł jest, więc i działnaie musiało być!

A efekt... jak niżej! mniam! ;)


Składniki:
Spód
  • 1,5 szklanki płatków jęczmiennych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 garście daktyli
  • szczypta soli
Masa
  • 100g kaszy jaglanej
  • chlust mleka jaglanego
  • 1 łyżeczka aromatu różanego
  • 2 łyżki ksylitolu
Galaretka

Przygotowanie:
  1. Płatki zmiel, a następnie wymieszaj z kakao i solą.
  2. Daktyle namocz we wrzątku, po czym zblenduj na mus i połącz z suchymi składnikami.
  3. Masę dokładnie połącz, po czym wyłóż do blaszki (wyłożonej folią spożywczą), formując również brzegi - schłodź w lodówce.
  4. Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie, po czym zblenduj z mlekiem jaglanym i aromatem różanym oraz ksylitolem.
  5. Powstałą masę wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a następnie ułóż pokrojone brzoskwinie.
  6. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, po czym wylej ją na wierzch ciasta.
  7. Ciasto pozostaw w lodówce do schłodzenia i stężenia. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków) - ok. 1560kcal
1 kawałek - ok. 260kcal

1 komentarz: