Myślisz- coś ugotuję, nie muszę przecież codziennie jeść wykwintnych, skomplikowanych dań.
Następnie otwierasz szafkę, a tam kolejnych kilka produktów otwiera przed Tobą możliwości...
I z niepozornego prostego dania wychodzi po prostu coś dobrego!
Tak oto powstał mój pyszny makaron ;)
Morał z tego taki, że w prostocie tkwi siła, a czasem najlepsze dania tworzy się spontanicznie! ;)
Składniki:
- 200g makaronu kukurydzianego
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 180g tofu
- 200g passaty pomidorowej
- 4 łyżeczki oleju z ostropestu
- 4 łyżeczki furikake
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, kumin, kolendra, curry, bazylia suszona
- Makaron ugotuj i odcedź.
- Z brokułu odetnij różyczki i lekko obgotuj.
- Cukinię pokrój na kawałki, po czym oprósz solą i bazylią.
- Tofu pokrój w kostkę, oprósz wszystkimi przyprawami, a następnie wraz z cukinią upiecz w piekarniku (20minut/ 180stopni).
- Passatę podgrzej na patelni z dodatkiem soli, bazylii i papryki, lekko zredukuj, po czym dodaj ugotowany wcześniej makaron, brokuła oraz cukinię - całość wymieszaj.
- Danie wyłóż na talerze, dodaj tofu, skrop olejem i posyp furikake.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1640kcal
1 porcja- ok. 410kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz