Batat z cudownym młodym groszkiem i zdrową dawką tłuszczu w postaci awokado!
Brzmi smacznie i zdrowo? Tak właśnie jest! ;)
Składniki:
- 1 batat
- 1 awokado
- pół cytryny
- 50g passaty pomidorowej
- 1 łyżka furikake (mieszanka alg i sezamu)
- przyprawy: sól himalajska, tymianek, kumin, kolendra, świeża bazylia
- Batat umyj, ponakłuwaj widelcem i upiecz (40 min/ 190 stopni).
- Groszek ugotuj, passatę zredukuj i podgrzej na patelni z dodatkiem przypraw.
- Awokado obierz ze skórki i rozgnieć widelcem z dodatkiem soku z połowy cytryny z odrobiną soli.
- Gotowy batat przekrój na pół, polej sosem pomidorowym, nałóż groszek i guacamole, na koniec posyp furikake.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 505kcal
Wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuń