15 czerwca 2017

MARCHEWKOWE BABECZKI - KULINARNY RECYKLING

W imię zasady, że w kuchni nic nie może się zmarnować postanowiłam upiec babeczki z pulpy pozostałej po wyciśnięciu pysznego soku marchewkowego!

Po pierwsze nic się nie marnuje!
Po drugie babeczki są bardzo niskokaloryczne!
Po trzecie mają uroczy kolor i wspaniały smak!


Składniki:
  • 3 szklanki pulpy marchewkowej (po wyciśnięciu soku)
  • 4 jajka
  • pół szklanki mleka ryżowego
  • 4 łyżki cukru daktylowego
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblenduj.
  2. Masę przełóż do foremek i piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Gotowe babeczki ostudź przed podaniem. 
Smakują jeszcze lepiej polane masłem orzechowym, czy domową konfiturą! ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 babeczek)- ok. 890kcal
1 babeczka- ok. 45kcal

1 komentarz: