A zakochałam się wręcz w smaku sushi z zielonymi warzywami!
Składniki:
- 8 arkuszy wodorostów nori
- 300g ryżu do sushi
- awokado
- zielona papryka
- pęczek natki pietruszki
- garść jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- do podania: ocet ryżowy, kiełki brokułu, pestki dyni
- Ryż do sushi ugotować w dwukrotnej ilości wody do ryżu, a następnie odstawić do wystygnięcia.
- Warzywa pokroić w paski.
- Na każdy arkusz nori nałożyć ryż, a następnie wybrane warzywa i dokładnie zawinąć.
- Rolki pokroić na kawałki, sushi podać z kiełkami, pestkami dyni i octem ryżowym.
Kalorie:
Całość (8 rolek/64 kawałki)- ok. 1390kcal
1 rolka/8 kawałków- ok. 174kcal
Smacznie ;P
OdpowiedzUsuńzdecydowanie bardziej podoba mi się Twoja wersja sushi niż oryginał,może spróbuje
OdpowiedzUsuń