Przepyszne tartaletki wypełnione po brzegi sycącą owsianką- brzmi nieźle? I tak smakuje! ;)
Do tego kilka dodatków w postaci daktyli i masła z nerkowców... rano chyba nic więcej mi do szczęścia nie trzeba ;)
Składniki:
Spody
- 70g amarantusa ekspandowanego
- garść daktyli
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka lnu mielonego
- 3 łyżeczki masła z nerkowców
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- kilka daktyli
Spody
- Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus.
- Mus daktylowy dokładnie wymieszać z amarantusem, szczyptą soli i cynamonu.
- Masę wyłożyć do foremek na małe tartaletki- schłodzić w lodówce.
- Płatki owsiane ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i kakao.
- Ugotowane płatki zblendować z lnem i przełożyć do wcześniej schłodzonych spodów- całość ponownie schłodzić.
- Gotowe tartaletki osypać wiórkami, nałożyć masło z nerkowców i pokrojone daktyle.
Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 995kcal
1 tartaletka- ok. 332kcal
Bardzo fajny pomysł:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń