Proszę bardzo! ;)
Niezwykle smaczna i bogata w minerały kasza gryczana z dodatkiem tofu oraz warzyw to propozycja na obiad, czy kolację!
Składniki:
- 500g kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 500g pieczarek
- 360g tofu naturalnego
- 4 buraki
- 2 garście roszponki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu bbq
- przyprawy: sól himalajska, tymianek, papryka czerwona, kumin
- kiełki brokułu
- garść orzechów włoskich
- Kaszę gryczaną ugotować.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulkę z dodatkiem łyżki sosu sojowego, a następnie dodać pieczarki i przyprawy- całość podsmażyć, po czym wymieszać z posiekanym selerem, ugotowaną kaszą i roszponką.
- Tofu pokroić na plastry i obtoczyć w sosie sojowym oraz sosie bbq- usmażyć na rozgrzanej patelni.
- Buraki obrać, pokroić na kawałki, następnie skropić oliwą i posypać szczyptą soli- upiec w piekarniku (190stopni/20 minut).
- Na talerz wyłożyć kaszę, następnie tofu, pieczone buraczki- całość posypać kiełkami i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Całość (6 porcji)- ok. 2820kcal
1 porcja- ok. 470kcal
moja ulubiona kasza w towarzystwie tofu i buraczków. Pycha!
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOryginalny, bardzo fajny przepis, choć tofu nigdy nie próbowałem i trochę się boję jego smaku... Pozdrawiam i zapraszam do swojego kącika! :)
OdpowiedzUsuń