Były już hummusy z różnymi warzywami, ale z pieczarkami jeszcze nie było!
Smak zdziwił mnie pozytywnie, nie spodziewałam się tak charakterystycznego smaku ;)
Składniki:
- 400g ciecierzycy
- 2 łyżki tahini
- cytryna
- 500g pieczarek
- pół cebuli
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- przyprawy: sól himalajska, czarny pieprz mielony
- Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), po czym ugotować do miękkości (1 godzina).
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną cebulę i pieczarki z dodatkiem przypraw.
- Ugotowaną ciecierzycę, podsmażone pieczarki z cebulką, tahini, sok z cytryny zblendować na gładko (w razie potrzeby można dolać trochę wody).
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 1830kcal
1 porcja- ok. 229kcal
Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie pieczarek! Na pewno spróbuję! Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do swojego kącika! :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńPrzepyszny. Polecam ��
OdpowiedzUsuń