Często zdarza Wam się zmieniać plany podczas kulinarnych podbojów? ;)
Mi niezbyt, ale tym razem było warto, bo focaccia wyszła całkiem smaczna i jest super pomysłem na przekąskę (szczególnie, gdy jesteśmy poza domem) !
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki z płaskurki
- pół szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 9g suchych drożdży
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli
- 2 buraki
- 1 łyżka oleju z nasion wiesiołka
- przyprawy: sól himalajska, tymianek
- kiełki słonecznika
- Mąki wymieszać ze szczyptą soli, drożdżami i olejem.
- Następnie powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto, po czym przykryć je szczelnie ścierką (lub folią spożywczą) i odstawić na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce.
- Po godzinie ciasto ponownie wyrobić i rozłożyć na papierze do pieczenia na grubość nieco mniejszą, niż pół cm.
- Na wierzchu poukładać plasterki buraków, posypać tymiankiem oraz szczyptą soli i piec około 30 minut w 200 stopniach.
- Gotową focaccię skropić olejem z nasion wiesiołka i posypać kiełkami.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1675kcal
1 kawałek- ok. 209kcal
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCIekawy przepis! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com